Meer Bomen Nu gaat dit jaar 1 miljoen bomen (ver)planten! Heb jij een paar zaailingen in je tuin? Oogst ze dan (en bij de buren en familie) en lever ze in bij een plantlocatie of bomenhub in de buurt! Door het hele land organiseren we op zaterdag 27 november en zaterdag 12 februari doneer-een-zaailing dag. In de bomenplanner is te vinden waar je op deze dagen zaailingen kan doneren bij jou in de buurt.

Tips:

  • Idealiter zijn de zaailingen van bomen en struiken tussen 50-150 centimeter (haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. Een kluit is niet nodig, maar mag wel). Groter dan dat
  • Ook slieten en stekken van bomen en struiken zijn welkom: dat kan bij wilgen, populieren, vlieren, vlinderstruik, vijgen, (vlieren: snoei terug in stukken van ongeveer 60 cm en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen; wilgen: schuin afzagen of knippen, liefst 2 meter lang, bij planten 50 cm in grond; vlinderstruiken: beter wachten met snoeien tot feb/maart).
  • Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken).
  • De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of in de sloot gelegd.
  • Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop.