In de afgelopen winter hebben duizenden vrijwilligers zich ingezet om honderduizenden kansarme zaailingen, slieten en stekken te verzamelen voor een tweede kans. Iedere boom maakt jaarlijks honderden zaailingen en heel veel staan op plekken waar ze niet groot kunnen worden: te dichtbij het pad, op een heidegebied, te dicht op elkaar of te veel van een soort. Terreinbeheerders verwijderen zulke zaailingen om het natuurgebied gezond en divers te houden of maken. Er is echter niets mis met deze mooie, vaak inheemse, boompjes. Door deze zaailingen uit te scheppen, trekken of stekken en gratis weg te geven zorgen we dus voor mooiere natuurgebieden en geven we iedereen te kans te vergroenen door gebruik te maken van wat de natuur ons gratis geeft. Kom jij je boom halen? Op 4 maart is de laatste kans! Daarna komen we bomen langzaamaan weer uit hun rustperiode en moeten ze geplant worden. Meld je aan voor een uitdeeldag bij jou in de buurt en schrijf je in voor een tijdslot. 

 

Hoe werkt het?

Elke hub maakt zijn eigen spelregels. Vaak is het op=op en kan je geen boompjes reserveren. Waarom? De bomen worden verzameld, gesorteerd en gelabeld  door vrijwilligers, dat doen ze met veel enthousiasme en zo goed mogelijk. Er is altijd iemand met ecologische kennis bij, maar in de winter is determineren soms lastig. Een meidoorn kan uiteindelijk toch een sleedoorn blijken. Of in plaats van 300 wilgen, blijken er 297 te liggen of 304. Geen man overboord natuurlijk, maar dat maakt reserveren soms lastig. Om geen verkeerde verwachtingen te creëeren hebben de meeste hubs dit systeem dus losgelaten, of vragen ze je om er rekening mee te houden dat de reservering zo goed mogelijk wordt voldaan zonder garantie. Neem hiervoor altijd even contact op met de bomenhub. Wat garanderen we wel? We garanderen dat je ALTIJD met een leuke mix  bomen en struiken naar huis gaat: voor een mooie leefomgeving, om de biodiversiteit én het klimaat te helpen. 

Kom je meer dan 100 bomen halen? Dat is het fijn als je eerst een plantlocatie aanmaakt. Dat kan je HIER doen, en dan je aanmelden voor de uitdeeldag van je keuze. Of je gaat naar de uitdeeldag van je keuze en klikt “Plantlocatie voor dit én andere evenementen voor Meer Bomen Nu” aan. 

Indien je er al een hebt kan je op “log in en meld je aan” klikken rechtsboven. Als we dan niet in 1 keer je aanvraag kunnen voldoen, krijg je een seintje wanneer er weer nieuwe voorraad is, dit of volgend seizoen. 

Kom je minder dan 100 bomen halen? Ga dan naar de uitdeel plek van jouw keuze en klik “Plantlocatie voor dit evenement” aan, en vul je mail adres en een tijdslot in. 

Je gegevens worden dan niet bewaard. Wil je wel op de hoogte worden gehouden, dit en volgend seizoen wanneer er waar bomen op te halen zijn? Dan kan je je HIER aanmelden.

Alle ophaalplekken op een rij

Provincie zeeland

Bekijk hiernaast alle uitdeeldagen van 4 maart. Meer lezen over Meer Bomen in Zeeland?

In Gemeente Sluis, Zeeuws-Vlaanderen, van 10.00 tot 14.00. Meld je nu HIER aan. 

In Tholen, van 10.00 tot 13.00. Meld je nu HIER aan. 

In Spui, Zeeuws-Vlaanderen van 13.30 tot 15.30. Meld je nu HIER aan. 

In Goes, van 10.00 tot 12.00. Meld je nu HIER aan. 

In Middelburg, van 13.30 tot 15.30. Meld je nu HIER aan. 

Provincie Utrecht

Bekijk hiernaast alle uitdeeldagen van 4 maart. Meer lezen over Meer Bomen in Utrecht?

In Doorn, Utrechtse Heuvelrug, van 10.00 tot 14.00. Meld je nu HIER aan. 

In Amersfoort, van 10.30 tot 13.30. Meld je nu HIER aan. 

Provincie Gelderland

Bekijk alle uitdeeldagen van 4 maart hiernaast. Meer weten over Meer Bomen in Gelderland?

In Apeldoorn, van 10.00 tot 15.00. Meld je nu HIER aan. 

In Ruurlo, van 10.00 tot 15.00. Meld je nu HIER aan.  

In Malden, van 10.00 tot 15.00. Meld je nu HIER aan. 

In Arnhem, van 10.00 tot 15.00. Meld je nu HIER aan. 

In Nunspeet, van 10.00 tot 12.00. Meld je nu HIER aan. 

In ‘t Harde, van 10.00 tot 12.00. Meld je nu HIER aan. 

In Bemmel, van 14.00 tot 16.00. Meld je nu HIER aan. 

 

Provincie Flevoland

Bekijk hiernaast alle plekken waar je 4 maart bomen en struiken kan ophalen. Meer weten over Meer Bomen Nu Flevoland?

In Zeewolde, van 10.00 tot 13.00. Meld je nu HIER aan.  

In Almere, van 10.00 tot 13.00. Meld je nu HIER aan. 

Provincie Groningen

Bekijk hiernaast op welke plekken je bomen en struiken kunt halen in provincie Groningen. Wil je meer weten over Meer Bomen Nu Groningen?

In Muntendam, van 10.00 tot 14.30. Meld je nu HIER aan. 

In Boerakker, van 10.00 tot 14.00. Meld je nu HIER aan. 

Provincie Zuid Holland

Bekijk hiernaast waar je bomen en struiken kunt halen in Provincie Zuid Holland. Wil je meer weten over Meer Bomen Nu Zuid Holland?

In Hendrik-Ido-Ambacht, van 10.00 tot 14.00. Meld je nu HIER aan. 

In Roelofarendsveen, van 09.30 tot 15.00. Meld je nu HIER aan. 

In Den Haag, van 10.00 tot 14.00. Meld je nu HIER aan. 

Provincie Limburg

Bekijk hiernaast op welke plekken je bomen en struiken kunt ophalen in Limburg. Wil je meer weten over Meer Bomen Nu Limburg?

In Sittard, van 09.00 tot 11.30. Meld je nu HIER aan. 

De uitdeeldag van Voerendaal zit VOL. 

Op 10 maart is er nog een uitdeeldag van 09.00 tot 13.00 in Healen. Je kan je HIER aanmelden.

Provincie Noord Holland

Bekijk hiernaast op welke plekken je bomen en struiken op kan komen halen. Wil je meer weten over Meer Bomen Nu Noord Holland?

In Schagen, van 10.00 tot 14.00. Meld je nu HIER aan. 

In Middenmeer, Hollands Kroon, van 09.00 tot 12.00. Meld je nu HIER aan. 

In Haarlem, van 10.30 tot 14.00. Meld je nu HIER aan. 

Provincie Noord Brabant

Bekijk hiernaast op welke plekken je bomen en struiken op kan halen. Wil je meet weten over Meer Bomen Nu Noord Brabant?

Noord-Brabant heeft alles uitgedeeld. Bekijk of er nog oogstevenementen zijn waar je kan helpen en direct oogst mee kan nemen. 

Wat te weten over bomen

De meeste bomen zijn zaailingen tussen de 50 en 200 centimeter groot. Ook zijn er slieten, vaak van wilgen of populieren, van 200 cm. Hier zit geen wortel aan, maar maken zelf weer wortels wanneer je je minstens 50 cm de grond in steekt. Ook zijn er stekken, vaak van vlier, vijg, vlinderstruik en andere fruitstruiken. Stekken zijn 50 cm, bestaande uit 4 “knopen”. De onderste 2 steek je de grond in, die wortels aanmaken. Ook kan je ervoor kiezen eerst wortels op de kweken in stekwater. 

Je kan het beste de zaailingen, slieten en stekken uitkiezen die passen bij jou grondsoort. Lees meer over welke boom bij welke plek past, hoe deze te planten én te verzorgen via deze pagina.