Grote dank aan iedereen!

Tienduizenden tuinen zijn afgelopen weekend opgefleurd met gratis perenbomen. De perenbomen zijn door de coronacrisis niet verkocht en dreigden versnipperd en verbrand te worden. Eén kweker voelde zich daar niet goed bij en doneerde 150.000 bomen aan het nieuwe initiatief MeerBomen.nu. Een andere kweker bood 40.000 peren- en appelbomen aan via stichting Corazon.

In totaal zijn nu 90.000 bomen opgeslagen voor het komende plantseizoen. 100.000 perenbomen werden direct weggegeven en dat werd een geweldig gekkenhuis! Via social zoals the happy activist en media zoals o.a. NOS, Hart van Nederland, Jeugdjournaal, lokale- en streekbladen, en via diverse radio oproepen zoals Sublime, Radio 5 etc. werd Nederland opgeroepen om de bomen te redden van de verbrandingsoven, want ‘elke boom geplant is een boom niet verbrand’.

File in Breukelen

Het resultaat was verbluffend. Op de 19 plaatsen waar de bomen zijn aangeboden waren ze binnen mum van tijd los. Perenbomen waren 1 week lang het meest gewilde product van Nederland. Auto’s en mensen stonden in lange rijen om een perenboom voor de achtertuin te bemachtigen. “Anders worden ze weggegooid en dat is gewoon zonde, Dus ja, dan kun je ze beter meenemen” was de algemene redenering.

Met de perenboom actie hebben we samen laten zien dat als je maar samenwerkt het ‘onmogelijke’ mogelijk is. Komende winter (ver)planten we één miljoen bomen en struiken voor klimaat en biodiversiteit en ook dat wordt een actie van ons allemaal!

Zonder deze mensen was het niet gelukt:

De kwekers die het goede voorbeeld gaven: niet verbranden maar doneren! Met deze campagne benadrukken we het belang van bomen en daarom denken wij dat deze campagne uiteindelijk positief zal uitvallen voor alle boomkwekers.

Landgoed Rorik, de Groente Amsterdammer, Eco Restoration Camps, Stichting Heempark Heeg, Kinderboerderij Stichting de Bossche Hoeve, Boerderij Wolfslaar, het Leuker Voedselbos, Klimaatadaptatie Groningen, Stichting Stad en Natuur Almere en de Floriade en de vele vrijwilligers voor het inkuilen – zwaar werk middenin de hittegolf – van bomen tot de aankomende winter.

Afvalverwerker Omrin, boerderij Voortwyck in Breukelen, Gemeente Medemblik, de Brabantse en Groningse Natuur en Milieufederatie, Hoeve Overa in Breda, het PlantenAsiel in Epe, Klimaatadapatatie Groningen, de Bazaar in Beverwijk, Cooldown City in Rotterdam, De Groene Motor in Zuid Holland, Eco Restoration Camps, Groencentrum Witmarsum, Bomenactie team Walterswald, Fruittuinen West en Anna’s Tuin & Ruigte in Amsterdam, Bedrijvenpark De Zwette Leeuwarden, De Fabriek Leeuwarden, Fossielvrij Friesland, Loods38 in Barendrecht, Stichting Stad en Natuur Almere voor het weggeven van 100.000 perenbomen.

Nabuurs Supply Chain Solutions en St. van den Brink Transport voor het gratis ter beschikking stellen van vrachtwagens en Gerrit, Walter, Joop, Patrick, Goos, Jan, Laurens, Jarno, Aart en Karel voor het chauffeuren.

De politie die hier en daar is ingesprongen om het verkeer in goede banen te leiden. En natuurlijk de duizenden mensen die bomen ophaalden en plantten.